top of page

Der udspiller sig i disse dage en større krig på Sydhavnen. Det er ikke en krig der larmer særlig meget. Det er en krig på paragraffer, sved og spildevand. En krig om cirka 12 mio kroner, der udspiller sig imellem Københavns Kommune og 76 husstande i den lille haveforening "Havebyen Mozart".

​

Haveforeningen ligger på det man kalder 'opfyld' af byggeaffald, på Sydhavnens gamle kystlinje. Det var her, i tiden før 1948, at byens fabrikker kom af med deres farlige affald, og det har medført en forurening af jorden under Havebyen Mozart.

Netop denne forurening er årsagen til en klassisk 'David mod Goliath' historie. 

​

Skal af med 150000 kroner

I et af Havebyens charmerende huse bor Torben 'Chrisser' Christiansen og hans hustru Lisbeth Jensen. De er én ud af bare 76 husstande i den lille haveforening.

Chrisser, Lisbeth og de 200 andre beboere i Havebyen skal til at spare penge sammen. Mange penge endda.

De er blevet pålagt at anlægge regnvandskloakering, til en samlet pris på 12 millioner kroner. Hver enkelt husstand skal således af med et beløb på 150.000 kr.

Det drejer sig om kloakering der skal føre regnvand fra husenes tage væk, så det ikke siver ned i den forurenede jord, og ikke ender med at medvirke til grundvandet eller havet. Umiddelbart lyder det logisk nok, men for beboere i Havebyen giver det ingen mening. Havebyen ejer nemlig ikke den jord, deres huse er bygget på. Det gør Københavns Kommune.

"Det er en uretfærdig behandling af beboerne. Og derudover er 150.000 kr. mange penge hvis man er pensionist," siger Torben 'Chrisser' Christiansen.

Haveforeningen lagde derfor sag an mod Københavns kommune. Sagen endte imidlertid med et nederlag tilbage i august 2017, så nu skal beboerne altså betale 3.000 kr. I sagsomkostninger oveni de 150.000.

"Spørgsmålet om hvem der skal betale penge er uklart. I spildevandsplanen står der nogle vage formuleringer om at grundejer skal betale for det," siger Torben 'Chrisser' Christiansen.

​

Udgør kun en brøkdel af det samlede spildevand

I Chrisser og Lisbeths lejekontrakt står der udførligt, at "...lejer hæfter ikke for forurening, som er påført det lejede areal før det blev taget i brug til haveforening", men til gengæld er de forpligtet til selv at betale for deres kloakering. Netop denne modsigelse er årsagen til utilfredsheden hos Chrisser og Lisbeth, og de påpeger også, at det vand der skal føres væk fra deres huse, er en brøkdel af den samlede helhed.

"Regnvandet fra vores hustage er kun én promille af det samlede vand der siver ned i jorden under regn," siger Lisbeth Jensen.

Københavns kommunen har dog ingen bagatelgrænse for mængden af spildevand fra hustagene, og derfor er Havebyen Mozart indbefattet i Kommunens nye spildevandsplan fra 2014.

Chisser og Lisbeth, samt de andre beboere i foreningen, forsøger stadigvæk at finde alternative løsninger på spildevandsproblemet.

​

Medlemmer af haveforening skal betale 12 millioner kr. For at undgå jordforurening de ikke ejer.

Af Mathias Røn Poulsen

bottom of page