top of page

Et stenkast fra Sydhavn Station findes en fusion af Marokko og Danmark.

I bygningerne, der tidligere husede en cykelhandel, har Jamila Mohammadi, som den næstyngste i en søskendeflok, bestående af seks piger, åbnet en café med hjælp fra sine søskende. Caféen bærer tydeligt præg af et frugtbart kulturmøde. I caféen serveres både marokkanske specialiteter, broccolitærte og caffe latte.

På væggene hænger billeder fra en svunden tid. Dengang tempoet i Sydhavnen var et andet. En tidmange besøgende gæster stadig kan huske, for selvom meget i Sydhavnen, ifølge Jamila Mohammadi, har ændret sig på kort tid, er mange af de ”indfødte” ikke fraflyttet.

”Jeg er født og opvokset i Sydhavnen. Og jeg kunne ikke drømme om at flytte herfra,” siger Jamila,der nu bor med sin mand og to børn.

​

Jamila Mohammadis far kom til Danmark som ufaglært gæstearbejder i 1960’erne. Senere fulgte hans kone og deres, på daværende tidspunkt, fire børn. Da jeg spørger ind til, om der har været udfordringer ved at være barn med anden etnisk oprindelse end dansk i Sydhavnen, nævner Jamila enkelte konflikter fra skolen. Konflikterne bundede dog hverken i religiøse eller kulturelle spørgsmål, men det faktum, at Jamila var pige og god til basket.

”Jeg føler mig mindst lige så dansk, som jeg føler mig marokkansk. Jeg elsker Sydhavnen, og det har været vigtigt for mig at give noget tilbage. Noget, der kan skabe liv. (…) Det har været en stor glæde at opleve, at alle slags mennesker besøger vores café. Her kommer både studerende, pensionister, mødre-grupper og turister. Mødrene bliver tit overraskede over, at deres børn gerne må spise og lege på vores (orientalske red.) tæppe, men her skal være plads til alle.”

​

Sydhavnen rummer ifølge Jamila Mohammadis en enorm sammenhængskraft på tværs af kulturelle og økonomiske skel. Hun genkender slet ikke ”dem og os”-historierne, som ellers bliver fremstillet i det generelle mediebillede:

”Jeg har valgt ikke længere at se nyheder i tv (…) jeg er træt af kun at høre de dårlige historier. Ingen mennesker er født dårlige (...),” påpeger hun afslutningsvis, inden hun vender tilbage til arbejdet og caféen, som i mellemtiden er blevet fyldt af familie, gæster og nysgerrige forbipasserende.

​

South Harbour Café har åbent fra kl. 8-20 alle hverdage og kl. 9-20 i weekenden.

Marokko møder Sydhavnen

Af Sofie K. Bengtsen

bottom of page