top of page

Kan Sydhavnen overleve metrobyggeriet?

Af Tue Kræmer Larsen

I 2023 står metroen til Sydhavn klar. Og selvom flere af kvarterets borgere er begejstrede for, at der i fremtiden kommer en bedre forbindelse til resten af København, er det ikke alle, som venter i spænding. Især butiksindehaverne nær Mozarts Plads er bekymrede for, hvordan byggeriet af den nye station på pladsen kommer til at påvirke by- og butikslivet i området.

 

Hanne Mae Dalgaard er indehaver af den lille specialforretning Mila Madu, ved busstoppestedet på Mozartsvej 27. Her sælger hun alt fra kvalitetsbørnetøj til asiatiske dukker og nipsgenstande fra svenske ødegårde. Hun er bekymret for, hvordan forretningslivet i gaderne omkring Mozarts Plads kommer til at klare sig imens metrobyggeriet står på.

 

”Jeg kan bare udtrykke min bekymring på vegne af erhvervslivet her i det gamle Sydhavnen” fortæller Hanne, der især er frustreret over, at busruterne snart ændres på grund af omlægningerne af en masse ledninger i jorden.

 

”Mange af mine kunder er jo folk, som stiger direkte af bussen og ser min butik. De der står og venter på bussen får tiden til at gå med at kigge ind i butikken. Det betyder jo meget for mig og min omsætning og livet i butikken.”

 

Hanne står ikke alene med sine bekymringer. Længere oppe af Mozartsvej synes Niels Brogård Linnegaard, som ejer Kaffe & Damp Kompagniet, det er ærgerligt for gaden og bylivet, at der kommer til at være så meget arbejde og omlægning.

 

”Jeg vil håbe, at kommunen gør noget, eller i hvert fald er opmærksom på, hvilke konsekvenser det kan have for bylivet og de mennesker, der dagligt handler og lever her i området” siger Niels. Han synes da også, at det er irriterende at skulle have et stort metrobyggeri foran butiksruden de næste mange år. 

 

”Det er ikke så meget at gøre, men heldigvis tror jeg ikke det får særligt store konsekvenser for min forretning,” siger Niels og forklarer:  ”Da vi er en nicheforretning, hvor mange af vores kunder først finder os på nettet og siden kommer her i butikken, tror jeg ikke lige det er os det går hårdest udover. Men var vi kun en kaffebar og ikke solgte e-cigaretter, så tror jeg det ville være en helt anden sag.”

 

Selvom Niels synes det er godt for bydelen, at den bliver bedre forbundet med resten af København i fremtiden, forstår han også frustrationen hos de andre erhvervsdrivende i kvarteret.

 

”Sydhavnen har jo lidt den udfordring, at de handlende ikke kommer udefra eller tilfældigt forbi, som de jo mere gør på Nørrebro eller Frederiksberg. Og det bliver jo heldigvis nemmere når metroen engang er færdig, men indtil da, så tror jeg at byggeriet kan have konsekvenser for de erhvervsdrivende,” fortæller han. 

 

Tilbage i Mila Madu fylder konsekvenser da også mest hos Hanne Mae Dalgaard.

 

”Det er jo godt for Sydhavnen, at vi får en metroforbindelse til resten af byen, men 

for mig og min butik betyder alt det her byggeri meget, og jeg kan da godt blive bekymret for, hvad fremtiden byder på.”

 

I starten af september gik de sidste forberedelser i gang inden der i januar 2018 udføres trafikomlægninger i området omkring Mozarts Plads. Selve byggeriet af metro og stationen går i gang i første halvdel af 2018 og forventes færdigt i 2023. 

Den nye Metro til Sydhavnen åbner i 2023 og skal forbinde fem nye stationer med Cityringen og resten af København. Det forventes, at 43.000 flere københavnere dagligt vil anvende metroen

bottom of page