top of page

Sydhavnens samlingspunkt

Af August Ingemann Jensen

Sydhavnen - en bydel, der inden for samme postnummer rummer sine diametrale modsætninger. Fra strømlinet liebhaveri, bag nye blanke glasfacader med egen udgang til kajakken, til nedslidte skure i Lorterenden uden vand, varme og el. I den gamle del af byen ligger det, der i tyve år har fungeret som byens samlingspunkt: Karens Minde Kulturhus.

 

Man er knap kommet ind af døren i Kulturhuset Karens Minde, før den gode stemning er at mærke. Simon fra cafeen gør sit for, at gæsterne er tilpas og serverer glædeligt et stykke æbletærte og en kop kaffe i højt humør. Karens Minde huser i øvrigt kulturelle arrangementer som foredrag, fællesspisning og ”drop-in-yoga”. Man er ikke i tvivl om, at Sydhavnen evner noget særligt og har et sammenhold, som ikke opleves andre steder.

 

Fra åndssvageanstalt til kulturhus

 

På gårdspladsem står Bjarne Weyhe, fra husets lokalhistoriske arkiv, som forklarer, at der ikke altid har været liv og glade dage i Sydhavnens højborg. Han fortæller en masse historie om stedet, og man skal holde tungen lige i munden for at følge med. Han peger op på gavlen på et indgraveret skilt: ”Opført med Statens hjælp af Johan Müller 1879” og forklarer, at Karens Minde blev oprettet som åndssvageanstalt i 1880. Han bevæger sig hen til havens pavillon, hvor han forklarer om Karens Mindes historie. Pavillonen er flyttet fra Roskilde, hvor den har været brugt som såkaldt dansestue for evnesvage.

 

Den lokale modvilje

 

Karens Minde har fungeret som anstalt helt frem til 1983, hvor de sidste 59 beboere blev forflyttet. Herefter stod huset tomt i en årrække, hvorefter kommunen besluttede at nedrive huset. Kommunens beslutning gav anledning til massiv modstand blandt Sydhavnens beboere og Karens Minde beboerforening fik sat en stopper for planerne og startede det der senere blev til et kulturhus. Ifølge Bjarne Weyhe skyldtes kommunens modvilje udelukkende økonomiske årsager. Efter forhandlinger mellem kommunen og beboerforeningen fik huset lov til at bestå. Og siden 1997 fungeret som et kulturhus med bibliotek og diverse kulturelle aktiviteter. Denne form for modreaktion er før set hos beboerne i Sydhavnen, som ved flere lejligheder har udtrykt deres utilfredshed. Senest i forbindelse med nybyggeri på Sydhavnstippen.

 

Tilbage i cafeen er stemningen fortsat høj og flere besøgende er langsomt dukket op, og der bliver hilst rundt blandt de besøgende. Sydhavnen vil sandsynligvis blive ved med at være midtpunkt for nye tiltag og byggerier. Den nye del af byen vil højst sandsynligt udvide sig – måske på bekostning af den gamle Sydhavnskultur. Men historien og sammenholdet ser ud til at bestå i det lokale kulturhus Karens Minde.

bottom of page