top of page

Varm aftensmad til nybagte forældre 

Af Sandra Bank

Opskriften er simpel; servér et varmt måltid mad for dine naboer, når de kommer hjem fra hospitalet med deres nyfødte barn. På den måde skal i nok, få opbygget en god naborelation.

Sådan har man gjort i mange år, i haveforeningen Frederikshøj, der ligger i Sydhavnskvarteret i København. Mona Rosenberg er én af de kvinder der, for 32 år siden, var med til at starte ordningen som de kalder ”barselsmad”. Det kom Mona Rosenberg og hendes veninde for øre, at en gruppe fra nabohaveforeningen var begyndt at lave mad til hinanden, når de havde spædbørn i huset og de blev inspireret til at indføre ordningen i deres egen haveforening. Helt praktisk, fungerer det sådan, at beboerne skriver sig op på en liste og skiftevis laver de mad til de nybagte forældre, når de kommer hjem fra hospitalet med deres lille ny. På den måde skal forældrene ikke bekymre sig om aftensmad, de første uger af deres barns liv.

 

”Altså den der, drøm om at lave noget fælles. Så købte man en eller anden knaldhytte og den kunne man jo så altid bygge lidt om på, men der var i højere grad sådan en, jamen nu har jeg et sted at bo, men hvad er det lige vi skal lave sammen?” siger Mona Rosenberg

 

Det var et af de spørgsmål, mange af tilflytterne til Frederikhøj stod tilbage med, efter de var flyttet ind. Tiden var en anden og man havde større fokus på fællesskabet. Derfor blev forslaget om barselsmad taget godt imod. Der var opbakning fra resten af beboerne. Mona Rosenberg mener at det der har gjort ordningen levedygtig er enkelheden i den. De fleste kan godt overskue at lave to ekstra portioner aftensmad en gang i mellem, og i bytte for maden får man glæden ved at se det lille nye barn og den gode tilknytning til ens naboer.

 

Der er, siden ordningen startede, blevet leveret alt fra spinatlagsagne til festmad og risengrød, til de trætte nybagte forældre i den lille haveforening og som Mona Rosenberg pointerer, så er begge dele dejligt. Det er de små glæder der bliver taget i mod med kyshånd. 

 

Mona Rosenberg ser ikke sort på fremtiden. Selv om tiden var en anden, dengang hun og hendes veninde indførte barselsmad i Frederikshøj, mener hun også at der er tendenser i samfundet der peger mod, at man kan indføre lignende initiativer i dag. Hun fremhæver fællesspisning og at flere og flere danskere lider af stress. Det er en måde at hjælpe hinanden på.

Fakta:

Frederikshøj kan bedst beskrives som, en samling af små kolonihaver hvor folk i har bosat sig permanent. Her er der plads til gulerødder, gynger og legende børn på gangstierne. Mange københavnere flyttede her til i 70’erne og starten af 80’erne.

bottom of page